Reel Kesim Güven Endeksi Eylül ayında bir önceki aya göre 2,2 puan azalarak 99,9 oldu.

Reel Kesim Güven Endeksi Eylül ayında bir önceki aya göre 2,2 puan azalarak 99,9 oldu. Reel Kesim Güven Endeksi'ndeki (RKPI) düşüş devam ediyor. RKGE bir önceki aya göre 2,2 puan azalarak Eylül ayında 99,9 oldu. Böylece endeks Temmuz 2020'de 103,7 seviyesinin altında seyrini sürdürdü. Öte yandan Reel Kesim Güven Endeksi beş aydır aralıksız düşüyor. Endeks Nisan ayındaki 109.7 seviyesinden bu yana düşüş eğiliminde. Güven endeksi Haziran 2020'den bu yana ilk kez 100'ün altına düşerek karamsar görünüme işaret ediyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Eylül Ayı Ekonomik Eğilim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi açıklandı. 

İktisadi Yönelim Anketi sonuçları, imalat sanayinde faaliyet gösteren 1.744 işyerinin yanıtları ağırlıklandırılarak ve toplanarak değerlendirildi. Buna göre RKGE Eylül ayında bir önceki aya göre 2,2 puan azalarak 99,9'a geriledi. Aynı dönemde mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi (RKGE-MA) 1,2 puan azalarak 100,2 oldu.

Endeksi oluşturan anket sorularının yayılım endeksleri incelendiğinde genel eğilim ve sabit sermaye harcamalarına ilişkin değerlendirmelerin bir sonraki dönemde mevcut toplam sipariş miktarında, mevcut mamul stoğunda, üretim hacminde artış gösterdiği görülmektedir. üç ay, sonraki üç aydaki toplam istihdam, sonraki üç aydaki ihracat sipariş tutarı. toplam sipariş miktarına ilişkin son üç ayda yapılan değerlendirmeler endeksi aşağı yönlü etkilemiştir.

Son üç aylık değerlendirmeler

Son üç aya ilişkin değerlendirmelerde, üretim miktarında artış bildirenlerin lehine olan eğilim düşüş bildirenlerin lehine dönerken, yurtiçi sipariş hacminde düşüş bildirenlerin lehine olan eğilim bir önceki yıla göre zayıfladı. . Öte yandan, ihracat siparişlerinde bir önceki aya göre düşüş bildirenlerin lehine olan eğilim güçlendi. Mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında, mevcut ürün stoklarının ise mevsim normallerinin üzerinde olduğu değerlendirmeleri güçlendi. Önümüzdeki üç aya ilişkin değerlendirmelerde ise üretim hacmi, iç piyasa sipariş miktarı ve ihracat sipariş miktarında artış bekleyenler lehine bir eğilim bir önceki aya göre zayıfladı. 

Önümüzdeki on iki ayda sabit sermaye yatırım harcamalarında artış beklentisi bir önceki aya göre güçlenirken, önümüzdeki üç aylık dönemde istihdam artışı beklentisi bir önceki aya göre zayıfladı.

ÜFE beklentisi yüzde 90,8'e yükseldi

Önümüzdeki üç ayda ortalama birim maliyetinde artış bekleyenler ile son üç ayda artış bildirenlerin lehine olan eğilim ve önümüzdeki üç ayda satış fiyatında artış beklentileri güçlendi. Önümüzdeki on iki ay sonu itibarıyla yıllık ÜFE beklentisi bir önceki aya göre 3,1 puan artarak yüzde 90,8 oldu. Bir önceki aya göre sektörlerinin genel gidişatı hakkında daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 6,9'a, aynı kaldığını belirtenlerin oranı yüzde 70,7'ye, daha karamsar olduklarını ifade etmişlerdir.

Bir Yorum Bırakın

Daha yeni Daha eski