34 milyon liralık KOSGEB alacakları yeniden yapılandırıldı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı, 34 milyon TL'lik Kosgeb alacağının yeniden yapılandırılmasına ilişkin Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı açıklamada; 34 milyon liralık KOSGEB alacağı yeniden yapılandırıldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Bakanlık iştirakleri ve ilgili kuruluşların 2021 Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ve 2019 Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanun Tasarısı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülerek kabul edildi. Tasarıyı sunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank Kosgeb, 34 milyon liralık alacağın yeniden yapılandırıldığını söyledi.

31 Ağustos 2020 Öncesi Borçları İçerir

Varank, borç yapılandırma ve istihdam teşviklerine ilişkin düzenlemeyi içeren yasa tasarısının Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda görüşülerek yasalaştırıldığını belirterek, "Kosgeb'in 31 Ağustos 2020 tarihinden önce sağladığı destekler, kredilerden ödenmeyen tutarlar, faiz destekleri ve Kosgeb Kosgeb. aidatlar bu kanun kapsamındadır, bu şekilde 34 milyon liralık Kosgeb alacaklarımızı yeniden yapılandırıyoruz.'' Varank, konuşmasında Kosgeb hakkında kısaca şunları söyledi: Güçlü KOBİ’lere Sahip Olmak İçin Desteklerimizin Kapsamını Genişletiyoruz.

Destek programlarının tüm sürecini dijital ortama aktardık.

Kosgeb aracılığıyla yılbaşından bu yana 60 bin işletmeye 1,2 milyar TL kaynak aktardık. KOBİ Finansmanı Destekleme Programları kapsamında 15.884 işletmeye toplam 1,2 milyar TL kredi sağladık. KOBİ Tekno Yatırım ve Stratejik Ürün Programı kapsamında 173 milyon TL destek ödemesi yaptık. KOBIGEL programı ile 'İmalat Sanayinde Dijitalleşme' çağrısı yaptık ve 1.207 başvuru aldık. Projesi kabul edilen KOBİ'lere işletme başına 1 milyon TL'ye kadar destek sağlayacağız. Acil Destek Kredisi İle KOBİ’lerin Yanındayız. Doğal afetlerden zarar gören işletmelerimiz için Acil Destek Kredisi programları uyguluyoruz. Elazığ, Malatya, Samsun Terme ve Salipazarı, Tokat, İstanbul Esenyurt, Rize Çayeli ve Giresun'da doğal afetlerden etkilenen KOBİ'leri bu yıl yalnız bırakmadık.

Bu kapsamda 8 bin 200 işletme 778 milyon TL Acil Destek Kredisi kullandı. İzmir'deki depremden etkilenen KOBİ'leri yalnız bırakmayacağız. Kosgeb ile 14 bin 963 girişimci kendi işini kurarak 416 milyon TL'lik destekten yararlandı.

Kamu Zararı Tespiti Bulunmuyor

Bakanlık ile bağlı ve ilgili kurumların Sayıştay raporlarına da değinen Varank, "Bu raporlarda kamu zarar tespiti yok. Uygulamadaki aksaklıkların bir kısmını zaten giderdik, diğerlerinde de çalışıyoruz. KOSGEB ve TÜBA'nın 2019 Sayıştay Denetim Raporlarında herhangi bir bulguya rastlanmamıştır. 2019 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu ve Türk Uzay Ajansı Sayıştay Denetimi kapsamına alınmadığından bu yıl herhangi bir rapor düzenlenmemiştir. Bakanlığımızın bağlı olduğu, ilgili ve koordine ettiği kurumlarla ilgili Sayıştay raporlarında belirtilen hususları yakından takip ediyoruz.'' dedi.

Kaynak: https://www.kosgeb.gov.tr/

Bir Yorum Bırakın

Daha yeni Daha eski